lauantai 13. syyskuuta 2014

74.


Joskus tuntuu, että lapsille pitää olla jatkuvasti ostamassa uutta kampetta. Yhtäkkiä keväällä ostetun takin hiat on liian lyhyet. Leggareista vilkkuu nilkat. Viulu jää pieneksi. Pyöräilijällä polvet kurkussa. Siskon vanha takki menee vähän aikaa. Housuja on haettava kaupasta. Viulun kans kävi tuuri, löydettiin heti kerralla kaunis ääninen yksilö, jonka opettaja hyväksyi.

"Äiti, tarvin uuen pyörän."
"Joo, ostetaan heti ku sopiva löytyy."
"Haluan Jopon ja pottakypärän."
"Hä? Ethän sinä tykkää pottakypärästä!"
"Niin mutta se on muotia. Ja koulukaverillaki on."

Toisen lauseen osaan jo niellä. Kun kaverillakin on. Sitähän ne hokee jo pienenä. Mutta, että minun lapseni haluaa jotaki, vain koska se on muotia. Sitä paitsi ostin keväällä uuden kypärän rikki menneen tilalle. Hienon hopean värisen, pinkillä raidalla. Ihan tavallisen pyöräilykypärän. Tyttö itse sen valitsi.

Asia jäi pyörimään mielessäni. Sitten istuin keittiön pöydän ääreen tytärtäni vasta päätä.
"Se on kuule semmmonen juttu.."
"Niin, mikä on semmonen juttu?"
"Että jokainen saa tykätä mistä haluaa, oli se sitten muotia tai ei. Ja mistään ei tarvi tykätä, sen takia että se on muotia."
"Ei niin. Vaikka jos joku asia on resupekka... Mutta haluan pottakypärän. Sitä paitsi se on skeittikypärä, eikä pottakypärä."

7 vuotta 9  kuukautta kuvittelin, että minun lapset ei tykkää mistään mikä on in. Ne tykkää prinsessoista, eläimistä, möröistä, kiipeilemisestä ja luistelusta. Keskustelu, jota olin mielessäni jäsennellyt ja suunnitellut loppui ennen kuin kunnolla edes alkoi. Jäin pöytään miettimään asiaa. Voiko ajan virtauksilta kukaan kokonaan välttyä? Jos ei ole ihan huipulla, niin perässä. Tärkeintä on tietää mistä itse tykkää ja minkälaisessa ympäristössä viihtyy. Ilman tuota m-alkuista sanaa olisin ehkä ohittanut asian sanomalla, että "Sulla on jo kypärä".
Minun lapset tykkää Peppi Pitkätossusta, naapureista, lauantaipussista ja myös samanlaisesta pyöräilykypärästä ku kaverilla.

3 kommenttia:

  1. mutta ku kaverillaki on...osa arkipäivää toisinaan ;) ja ku kaikki haluaa yhtäaikaa,monasti vielä sillon ku ei taatusti kaupatkaa oo auki....

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!