torstai 8. toukokuuta 2014

39.


Keittiössä on lojunu 40 kiloa puutarhamultaa monta päivää; säkissä ja vähä ympärilläki, vaikka oon joka välissä koittanu imuroida. Äiti kävi neuvomassa mitä multaa pitää ostaa, ja miten taimet koulutetaan. Äiti toi purkkejakin, ku eihän me millään keretä juoda tarpeeksi maitoa tai syödä tarpeeksi jukurtteja. Meillä on nyt niin paljon kukkia.

Meiän äiti on aina ollu hyvä äiti! Viikkosiivouksesta, petien petaamisesta, kasvojen pesusta tai vaikka nukkumaanmenoajoista ei lipsuttu. Oli turvalliset rutiinit. Pyhänä oli hyvää ruokaa ja aina pullaa. Kaikkien kaverit oli tervetulleita milloin vain. Muistan kun äiti luki meille Veljeni leijonamielen.

Minusta tuli äiti kaks viikkoa ennen joulua seittemän vuotta sitte. Asuttiin pienessä kaksiossa, ja siivosin sen katosta lattiaan ja tein kolme ämpäriä pikkuleipiä äitin resepteillä. Sinä jouluna oltiin vain yöt kotona. Tein silti, koska niin äitiki tekee.

Nyt minä oon neljän lapsen äiti. Yhen huolettoman taiteilijan, joka tykkää pukea prinsessamekon päälle ja kiivetä puissa. Yhen joka mieluummin pistää farkut jalkaan ja lykkää nukkea pihalla, ja jolla ei oo ikinä mikään hukassa. Yhen totuuksia laukovan, satuja sepittävän, aina hyväntuulisen hyppelijän. Yhen pierujutuille nauravan, kaikkia rakastavan, aika villin. Ja nyt minä alan sopeutua ajatukseen, että nämä lapset tarvii äitin, joka lukee enemmän satuja, mutta pyyhkii vähemmän pölyjä. Vaikka jokainen kantaa mukanaan jotakin lapsuuskodistaan läpi elämän, minusta ei tule ikinä ihan samanlaista äitiä kuin oma äiti. Mutta varmasti näille neljälle sopiva äiti. Ainakin yritän.

Mummu ottaa vuorotellen ja välillä yhtäaikaa tyttöjä yökylään. Sielä saa nukkua papan paikalla, hämmentää puuroa, leipoa pullaa! "Parasta on se, kun pääsee mummun kans kirkkoon!"

Toinen mummu taas käy meillä yötä, sekin on aina yhtä jännittävää! Toisella mummulla on pappa ja aina jemmassa lettinauhoja. "Letit! Mummu tekee joskus kolme lettiä!"

"Mummut ei oo samanlaisia. Niillä on erilaiset tukat. Toisella on kiharat. Ja toisella on kiharat, erilaiset kiharat."
"Toinen ei käy töissä ja toinen käy töissä."
"Toinen tekee enemmän käsitöitä ja toinen tekee vähemmän käsitöitä."
"Toinen käyttää enemmän ompelukonetta ja toinen käyttää vähemmän ompelukonetta."

Kaksi erilaista mummua. Mulla ei oo ollu mummuja, mutta tykkäsin lapsena satukirjojen isoäideistä. Saduissa isoäideillä oli aina essu ja mukava hymy. Semmosia meiänki mummut on, oikean elämän isoäitejä.

2 kommenttia:

  1. Tykkäsin tästä tekstistä. Ihmiset ovat erilaisia, äidit ovat erilaisia, mummot ovat erilaisia. Se on tärkeä, muistettava ajatus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Erilaisuus on rikkaus. :)

      Poista

Kiitos kommentista!